Преводачески софтуер? Част 8

октомври 23rd, 2012 § 0 comments

Преводът – правилният начин

Ръководство за купуване на преводи 

За хора извън сферата на лингвистиката, купуването на преводи често води до неудовлетвореност. Идеите в това ръководство целят да намалят стресовите ситуации, в които можете да попаднете.

Преводачески софтуер?

 Ако времето ви притиска и желаете да схванете същината на някой текст за лична употреба (входящ текст), преводаческият софтуер може да ви е от полза. Със сигурност работи бързо и е възможно най-евтиното решение.

Основното правило е да не използвате необработен компютърен превод за изходящи текстове без изричното съгласие на вашите клиенти. Просто не е подходящо: рискувате да звучите неясно или дори глупаво.

Единият възможен вариант е опитен преводач внимателно да редактира автоматичния превод, въпреки че не всички преводачи приемат подобни задачи. Много от тях твърдят, че компютърно-генерираните текстове са толкова изопачени, че ще бъде по-бързо да се преведе от човек от самото начало.

Една френска компания използвала преводачески софтуер за представяне на финансов доклад (м. ноември 2000г.) “la cloture mensuelle” било преведено като „месечна ограда” (т.е. краят на месеца), а “positionnement chrono journal” – „позициониране на хронометър вестник” (т.е. позиция на главната счетоводна книга). И хайде обратно в началото.

Някои агенции за преводи са разработили свой собствен софтуер за специфични езикови двойки и тематични сфери, като тяхното предаване на същината на даден документ би било много по-добро от наличните пакети от по 49,99 долара. Но няма да е безплатно и в почни всички случаи ще е необходима редакция от преводач.

През м. октомври 2000г., в. „Уол Стрийт Джърнъл” подложи на тест два безплатни онлайн автоматични преводача и заключи, че: „Тези услуги стават за пътуващи и за хора, които искат да си преведат писмо от далечен братовчед. Определено не бих ги използвал за бизнес нужди или когато документът се нуждае от дори минимална доза прецизност.”

Tagged , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>