Отпада заверката с апостил на европейски дипломи

август 24th, 2016 § 0 comments

легализация на дипломи

Улеснява се и процедурата за издаване на удостоверения за професионална квалификация

Министерството на образованието опростява признаването на дипломи от европейски университети. Отпада изискването за заверка с апостил на дипломи и академични справки, издадени от висшите училища за държавите членки на ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария, предвижда проектонаредба на просветното ведомство, публикувана за обществено обсъждане. 

Занапред документите, с изключение на европейското дипломно приложение, издадени от висшите училища в страните членки на ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария, трябва да бъдат придружени единствено с превод на български език от заклет преводач.

Заради тромавата и скъпа процедура у нас на много хора, завършили в Европа, им се налагаше да чакат с месеци, за да бъдат дипломите им официално признати, а накрая се оказваше, че по нашите стандарти са с по-ниска квалификация от получената в чужбина.

Превод и легализация на дипломи се налага основно, ако човек иска да продължи образованието си в България или да работи в държавната администрация. Работодателите в частния сектор по-рядко искат превод и легализация на дипломите.

В качеството си на евродепутат преди няколко години Ивайло Калфин поде инициатива за опростяване на процедурата по признаване на дипломи. Тогава той подаде документи, за да бъде призната магистърската му степен по международно банкиране от Университета в Лофбъро, Великобритания, и установи, че трябва да представи до 9 документа и 7 копия от тях, което му струва около 350 лева.

Оказа се, че току-що завършил студент трябва да плати общо 500-600 лв. за легализиране, преводи и заверки на документите си и да се подготви за дълги месеци чакане.

С друга промяна при издаването на удостоверения за професионална квалификация, нужни за работа в чужбина, вече няма да е нужно да се използва квалифициран електронен подпис, а само електронен подпис. По този начин отпадат и свързаните с използването на квалифициран подпис технологични ограничения – като изисквания за инсталиране на допълнителни програми, използване на конкретен браузър и т.н.

В резултат на това значително ще се разшири кръгът на лицата, които могат и искат да се възползват от преимуществата на предоставяната по електронен път услуга. Желаещите да получат удостоверенията ще бъдат облекчени и при плащане по електронен път – занапред няма да има нужда те да прилагат документ за платена такса, тъй като информацията за извършеното плащане ще постъпва автоматично.

Източник: mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>