Отпада легализацията на важни граждански документи в ЕС

ноември 13th, 2015 § 0 comments

легализация

легализирани преводи, легализация

Важни документи за гражданското състоянието няма да имат нужда от легализация или апостил, когато са издадени и се ползват в рамките на Европейския съюз. Това ще стане факт, ако и Европейският парламент приеме одобрен вчера от Комисията по правни въпроси регламент, съобщи пресцентърът на ГЕРБ. 

Става дума за нов регламент за насърчаване на свободното движение на гражданите и предприятията чрез опростяване на приемането на някои официални документи в ЕС. Компромисният текст бил постигнат след трудни тристранни преговори между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета. Българският евродепутат Емил Радев, който представлява Европейската народна партия в преговорния екип, заяви, че се радва на постигнатия напредък по този въпрос, който дълго време беше възпрепятстван от страните членки.

“Успяхме да направим стъпка напред и да направим използването на официални документи от гражданите в различните държави – членки на ЕС, по-лесно и по-евтино. Благодарение на този регламент няма да има нужда от апостил или легализация за много от документите, които най-често се използват от гражданите, а именно акт за раждане, акт за смърт, удостоверения за брак, семейно положение и развод, осиновяване, както и удостоверения, доказващи липсата на съдебно минало. Постигнахме и включването на документи, които гражданите на ЕС може да бъдат задължени да представят при гласуване или кандидатиране в избори за Европейски парламент или на общински избори”, разясни основните моменти в текста Емил Радев.Той поясни, че тези документи ще бъдат придружавани от многоезични стандартни формуляри, което ще доведе и до намаляване на разходите за преводи. Такива биха могли да бъдат изисквани, но само в изключителни случаи. Текстът трябва да бъде одобрен от Европейския съвет през декември, а Европейският парламент ще гласува споразумението на пленарно заседание в началото на следващата година.

ПЕРСПЕКТИВА

При следваща реформа на текста ще бъдат проучени възможностите за включване на документите, свързани със статута и представителството на фирмите, както и дипломите и квалификациите, стана ясно от думите на Радев.

Източник: sega.bg

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>