Кои са най-говорените езици в света

декември 12th, 2015 § 0 comments

ezikova grafika

Тази инфографика показва кои са най-говорените езици в света и къде се говорят, след направено изследване с 6.3 милиарда души. 

На първо място е китайският, последван от испански, английски, арабски, хинди, португалски, бенгалски, руски, японски език.

Въз основа на записи, събрани от базата данни на Ethnologue, инфографиката илюстрира широки факти и цифри от световните живи езици, включени в каталога от 1951 г. насам.

Съществуват най-малко 7 102 известни езика, живи в света днес. Двадесет и три от тях са майчин език на повече от 50 милиона души и роден език на 4.1 милиарда души.

Всеки език е представен в инфографиката, ограден с черна ивица. Дадена е информация за броя на носителите на езика (в милиони) по държава. Цветът, използван за обозначение на държавите, показва как тези езици са пуснали корени в много различни региони.

кои езици се говорят най-много

Може да видите инфорграфиката с по-голяма резолюция тук.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>