Дали владеенето на чужд език помага да се взимат по-добри решения

юли 23rd, 2014 § 0 comments

Превод

Тази статия ще ви покаже дали владеенето на чужд език ще ви помогне да взимате по-добри решения.

Вероятно вече сте открили феномена, че когато говорите чужд език, изпитвате по-малко емоции. Визирам ситуации, в които използвате вулгаризми или пък сленг. Обикновено мислим два пъти на нашия майчин език, преди думите да излязат от устата ни. Ползвайки втори (или трети, четвърти…) език тези думи най-често биват изричани с лекота. По-ниската степен на емоционалност се отнася и за позитивни изречения и ситуации, например много по-лесно е да кажеш „I love you”, вместо „Обичам те.”

Времето, в което си научил чужд(и) език(ци), играе важна роля. Колкото по-рано се научи нов език, толкова по-идентичен, и дори еднакъв, в социално отношение е той на родния ни език.

Много изследователи са задавали въпроса „Как езикът влияе на нашето логическо мислене?” Дали хората, владеещи два езика, взимат по-добри решения, тъй като са по-малко емоционални и по-аналитични? Може да видите извадка от изследването тук , а в превод тук.

Изследването установило, че билингвите са били силно повлияни от т.нар. ефект на рамкиране. Те не са избрали вероятен отговор, винаги са предпочитали сигурния отговор пред вероятния. Въпреки това участниците в експеримента, по-малко обвързани към емоционални фактори, винаги избирали вероятния отговор пред сигурния, тъй като не са прилагали емоционални концепции, а анализ и логическо мислене.

Интересно е да се отбележи, че по-ниската степен на владеене на езика не намалява когнитивните ресурси на даден човек за съждения и анализ.

В заключение: владеенето на чужд език може да доведе до взимане на по-добри решения, по-логични избори, което е от голямо значение за всяка една сфера на дейност.

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>