Из дневниците на един лингвистър

януари 12th, 2015 § 0 comments

Мариана Георгиева

Бившият министър на младежта и спорта

 “Кратка” ретроспекция на спортния синтаксис във времевия хоризонт на едно експертно правителство

За медалите от Лондоняя

„Числата нямат значение. Погледът назад не е част от работещата перспектива.”

За базите в София

„Спортната инфраструктура на София и втория по големина руски град е сходна като обем, капацитет на залите и стадионите и интерес от страна на любителите на спорта.” 

“Общината си го е харесала (стадион Юнак), сякаш смятат, че е в процес на притулване и затихване. Но да забравят, че ще продадем интересите на спорта. Това място ще попадне в нашия фокус на политиката за развитие на масовия спорт. Искаме мястото да има водеща позиция в тази община.”

“Срам ме е, въпреки че съм държелива, от състоянието на “Червено знаме” и “Къро” (на 4-и километър). Но за шест месеца не мога стопя парливите картофи. Искам през 2014 г. двата комплекса да са различни, а не да са руини на старата слава и да не представляват спортна археология. Положението е гротескно.”

За елитния спорт

“Не би трябвало да тръпнем за химна и издигането на знамето без да имаме почва за развитието му.”

За масовия спорт

“Ще покажем действителна политика в областта на масовия спорт. Защото, ако имаме сочен, деятелен, жив масов спорт, това ще даде тласък и дух на всички мъже на спорта!”

За ските

Забелязах много млади хора, които бяха запълнили следобед пистите по Пирин планина. Явно ските са увлекателно занимание за различните поколения.”

За волейбола

„Стисках палци, въпреки някои странни отсъждания на първия съдия съм доволна, че те не повлияха на крайното развитие на срещата. Просто нашите волейболисти играха, за да покажат на германците, че загубата в предварителната група не е била нищо повече от обикновен мач. Пожелавам им в събота срещу Италия този път да я пречупят с българския дух и майсторство и да изиграят последната си среща от шампионата в Копенхаген.”

За кадровата политика в министерството

“Искам търговските дружества да ми партнират в една прозрачна политика с последователност, а не с тук-там, оверлога, лява ръка едно – дясна друго…и затова ги смених!”

“Инкасото! Тук-там. Тука има, тук няма. Покаже се, скрий се. Без знак и без след. Всеки си е свободен електрон, сам си е вожд, сам индианец. Пълен конфиденс!”

“И не съм се запознала с всички ужаси, защото си признавам, че внимавам да се дозирам. Защото, ако съвсем се подтисна, сигурно минимум една седмица ще изпадна в интровертност на духа, а нямам отпуск за медитиране, защото трябва да се работи. Държавният лев не може да се прикрие със симпатично мастило. Държавната стотинка не може да се инкриминира!”

“Няма нищо лично, няма политическа чистка. С примадони, които са с голямо его за сметка на спорта, разбира се, че се разделяме. Аз нямам его, всичко е в името на младежта и спорта. Доказателството е двойната смяна в “Академика”.

За 100 дни управление

“Работим в правилната посока и имам право да се нарека спокойна. Ще се държа внимателно, скромно, но не изцяло, защото смятам, че кабинетът има интегративен подход, има нова политика в областта на спорта. Досега се работеше отгоре – за глазурата, а вътре няма нищо– куха, измамна политика в спорта. Отдолу нищо не работи. Доволна е много категорично състояние и предполага завършек. За 100 дни човек не може да бъде доволен в областта на политиката за младежта и спорта. Мисля, че успяхме да покажем на обществото видими неща.”

“Не останах доволна от 45-дневното управление на новия шеф на “Академика” и заради преследване на това състояние на духа ми да съм доволна, трябва да се работи. За мен съм наследила нонсенс.”

“Философия е да се обнови, актуализира и възстанови естествената диалектическа взаимовръзка по хоризонтала и вертикала между субектите на спорта – държава, общини, федерации, клубове, състезатели и треньорите като един ключов субект в тази политика”.

За Отчета

“Ще започна може би от ключови моменти, около които по маниера на концентричните кръгове ще добавям, ще наслагвам, ще прибавям всичко, което сме свършили.”

“Отчет. Отчет. Отчет. Не мисля, че може да бъде инкорпориран във въпросно-отговорното единство като единица на пресконференцията – категориална и основна, работеща и работна единица. Отчет! Няма как! Просто аз не лимитирам време. Съжалявам, ако вие лимитирате вашето време за мен, тук вече наистина се съдържа проблемът на нашия контакт днес.”

За себе си

„Използвах думата „комфорт”, за да успокоя спортната общност заради напрежението, че не им принадлежа като житейски избор.”

„Това ме окуражава да не излизам от опущението в мазохизъм. Винаги съм в равновесие със себе си. Избирам „Вход забранен“ вместо „Изход няма“.

“Не се щадя, когато говоря откровено, това ми е дефект.”

“Опазих се от интровертност на духа. 2014 ще бъде по-добра за българския спорт, преди всичко за масовия.”

„Изпаднах неколкократно в конфуз.”

“Беше вторник, между 15 и 15.15 часа, когато дойде при мен. От обясненията му се умалих, разтресох се!”

“Не съм толкова променлива, нито толкова експанзивна. Експанзивна съм в друг план – на вземане на курсове.”

“Принципът на ветрилото е дебалансиран принцип на резултативна политика. Това е моето верую. Така смятам аз.”

“Всеки ден работим в посока на създаване на условия за добър спорт, за масов спорт, за успехи на спорта, които да покажат, че между масовия спорт и спорта за високи постижения крачката е много малка, но тя задължително минава точно между тези две плоскости в спорта. Днешният маратон показва как може  спортът за високи постижения да увеличава броя на участниците и ентусиазма на всички граждани да спортуват – в свободното време, на работното място, да бъдат пример за децата, или децата за родителите, че спортът е култура, която калява духа и която предполага успехи във всяко едно занимание.”

За федерацията по стрелба

“Имало е някаква тлееща компликация.Това са взаимоотношения между субекти, които са предпазливо отдалечени от изпълнителната власт като намеса и прочие, но няма какво да бягаме ототговорност – естествено, че като не могат сами да излязат от някакъв казус, трябва да се оплачат на държавата. Това е естествено намерение.”

За командировките

“Спортните връзки между София и Букурещ имат дълга история, подпечатана с постижения от световна класа в спорта.”

„Пребиваването на Лазурния бряг ме кара да се чувствам горда, че съм българка.

За мен е особено удоволствие да видя в тази алея името на един от най-достойните българи – нашия Христо Стоичков. Неговото “присъствие” тук редом с такива знаменитости като Раймонд Копа, Алфредо ди Стефано, Зинедин Зидан, Дино Дзоф (неговите отпечатъци са от ръцете) и други световни футболни величия ме направи тук, на Лазурния бряг, горда, че съм българка.”

“Останах очарована от плочата с отпечатъците на един от най-знаменитите българи – Христо Стоичков”

“Това мое първо участие в качеството ми на спортен министър в съвета ще допринесе за по-добрата синхронизация на националната ни спортна политика с тази на европейските ни партньори. Това, че една от дискусиите ще бъде приносът на спорта за икономиката на Европейския съюз, е показател за движещата сила и роля на тази сфера от нашия живот.”

“Много е важно да се търси и стимулира икономическият ефект от дадено спортно събитие – домакинство на голям шампионат, спортен конгрес или мероприятие под егидата на МОК. Търсенето на дивиденти от едно спортно домакинство на дадена федерация улеснява финансовата политика на спортното министерство.”

За студентската окупация

“Изместен е фокусът на гражданската енергия на студентите. След като свалиха окупацията предишния път, не се е случило нищо, което да ги притесни с непремерена политика. Напротив – направени са много стъпки, които бележат добра политика. Енергията на младите хора е някак си под наем на други цели. Политиката на парламента е в правилната посока.”

За Григор Димитров

“Когато в края на миналата година Гришо се възкачи на върха на изпитанията в Стокхолм, ние изразихме възторга си с 20 хил. лева награда и със 100 хил лева за подготовка. Те са незначителна част, но все пак са част.”

“Това, че имаме вече за пръв път български тенисист на четвъртфинал на турнир от Големия шлем, показа втзможностите на Гришо и добрия синхрон между Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по тенис.”

“Трябва да бъдем коректни. Държавата заслуга не може да има, когато става въпрос за едно занимание, каквото е спортът, където на първо място е талантът, а след това вървят качествата на личността, която се занимава упорито и се бори. Държавата може да бъде съпричастна, доколкото са ѝ възможностите.Тя участва във финансовото подпомагане. Сега сме в орбитата на постиженията на Гришо и на Цвети Пиронкова, както вие мотивирахте въпроса. Държавата иска да участва като подкрепа, не като заслуга и това може да се признае. Уточнението е важно заради хигиената на комуникацията. Може би нещо не е разбрано или е посрещнато емоционално от публиката.”

“Втората ти титла е твоят безспорен капитал в битката за престижно място в класацията на АТП!”

“Аз не съм си позволявала да си приписвам заслуги, мои, на министерството или на държавата, защото аз съм само личностно проявление на държавата, на властта, за успеха на Григор Димитров. Ние изпратихме приветствени думи по повод на успеха на Григор Димитров и разбира се, държавнически заявихме, че винаги ще бъдем в желание и отговорност, съобразно възможностите на държавата, да показваме максимална отговорност, съпричастност и политика на подкрепа, при цялото ни съзнание за скъпоструващата логистика на този спорт. Още повече, когато става въпрос за международни параметри на тази логистика, защото Гришо дефилира в най-престижните турнири, където не само спортното майсторство е на макс, но и инвестиционните величини са доста притеснителни за малка България. Така или иначе обаче, България, държавата, кабинета, министерството, аз, министърът, съобразно относителните пропорции на числата, мисля, че се държим подобаващо и достойно.”

За финансирането

“Акумулирах веднага самостоятелно и го споделих с екипа си, че ген. Владимир Стойчев е емблема, история, памет на олимпизма в България. Това е уважение към паметта му. Аз мога да си позволя да прибавя и традиция, и история, корени, философия. Дошли сме на коне на тази земя.”

“Не трябва да бъдем измамно щедри в подкрепата за спорта.”

“Федерациите сигурно ще плачат. Но на тях през годините им е правена измамна услуга и дори водещи федерации са изпаднали в тази неприятна роля. Но аз вярвам, че ще се справят.”

„Приоритет и категоризацията на спортовете. Тя трябва от ябълка на раздора да се превърне в ябълка на познанието.”

“Така говорим – в бъдеще време. Нужни са промени в закона за спорта, за да можем да вървим в тази посока. Законът е минал първо четене в парламента. Ако се приеме разпоредбата, ние сме в такава воля.”

„Ние сме в посока да удържим обещанията си. Пари за масов спорт има в бюджета. По-скоро чувствам своята отговорност с определена тежест във философията за използването на тези пари.”

“ММС има механизмите да се работи в тази посока, а и има възможностите да обезпечи нещата с резултат. Нека да бъда скромна и да не кажа “Да, това ще се случи”, защото сме в разговори и защото съм оптимист.”

“Не решавам аз кои спортове да се финансират. Няма да загърбим категорично и веднага останалите федерации. Това не означава, че зачертаваме останалите видове спорт.”

“Естествено ще има диференцирано финансиране на различните групи спорт, но искаме взаимен контрол. Държавна политика в спорта е имало, има и ще има. Наличната база, с която разполагаме, удовлетворява в приемливи граници изискванията на федерациите.”

“България ще финансира категорично 20 вида спорт. Определянето на тази група се обосновава както с традициите в българския спорт, така и с паралелизма колективни – индивидуални спортове.Това поражда и диалектическата връзка със стимулиране и развитие на ученическия и масовия спорт.”

“Финансирането трябва да бъде повече и ще бъде. Не ни е това проблемът, това е най-лесното.”

“Не мога да кажа в момента (колко ще струва). Сигурно, лаишки, отиваме на сериозен ангажимент към над 100 млн. евро, грубо, по мои заключения.”

За Александра Жекова

“Всички ние на 16-ти видяхме, че спускането на Саня Жекова доказва спортно майсторство, което я държеше в почти безусловна или не толкова спорна трета позиция.”

“Онова, което попречи тя да финализира и на финалната права да си потвърди третата позиция, не беше въпрос на спортно майсторство. Неспортно майсторство й попречи да не завърши в тази категорична и много детайлно ясна трета позиция.”

„На следващо място – Саня Жекова ни накара да не се чувстваме толкова малки, толкова недобре, толкова неудобни. Това е факт. Нейното представяне, участие, постижение беше много категорично, за да можем да се хванем за него и да кажем, че като цяло се чувстваме прилично, поносимо и не сме чак толкова засрамени. Но една Саня Жекова не можем да я припознаем, преди това да я натоварим да ни изнесе на правилното трасе.”

“Спортното майсторство, което показа Сани Жекова, и, както казах на срещата с баща й и треньор с премиера, лошият шанс да не финишира трета не беше свързан със спортно майсторство, а нечие друго спортно майсторство, което е отнело нейното спортно майсторство като престиж. По тази причина, че аз реших – въпреки че де факто за нас е трета, не де юре, е достатъчно категоричен престиж и я възнаградих.”

За методиката

„Предизвикателно. С логика, която само визуално е елементарна. Старая се със спортистите заедно да изградим алгоритъм на работа, който да преодолее вакуума на безотговорността. От мен се иска и малко мазохизъм, за да покажа знаците към равновесието между държавата и общините в политиката – реконструкция и модернизация на материално-техническата база, приоритети във финансирането на спортове, респективно федерации, правилен език между спортната научна мисъл и спортистите като методика на тренировъчния и състезателен процес. Дълбочината на спортната научна мисъл ще издигне най-бързо спортиста до високите постижения!”

„Спортът е култура, своеобразно образование иначин на живот. В него биха се разполагали прилежно и образованието, и науката. Спортът е тренирана функционалност, която е предпочитана съвместимост.  За спорта, е дефицит на вкус. Да не инвестираме в спорта, е неосъзнато пилеене на средства.”

„Проблемите са диалектически, във взаимовръзка. Искам да не нападам и да не говоря непремерено. Това, което казах в блиц извода – сбъркана методика, това е ключово обяснение. Има какво да се прави за следващата олимпийска подготовка и като го върнем назад в отчета за четирите години, значи нещо не е правено. Имената нямат значение. Фактите са много важни и ако тях подреждаме правилно.”

„Аз като внимавам, говоря бавно или премълчавам не е в мой интерес, а е от моя отговорност да щадя федерациите, защото както се казва те са консумирали вина, ама не е самостоятелна.”

„Сбъркана методика – режим на подготовка, начин на подготовка, поведение на треньора, поведение на състезателя, контрол на поведението между треньор и състезател, само че това не е прехвърляне на територията на състезателя и треньора ами, защото трябва да има и база, за да се развиват тези взаимоотношения правомерно като една резултативна подготовка. Няма да скрия, че самоцелно даване на пари не е оправдано.”

„Аз им казах: “Ще подписваме договори…новото финансиране ще бъде в тази концептуална рамка на политиката на министерството – категоризация и европейски стандарти. Досещате се, нали? Позволете ми по ръба да говоря”.

Оценка за представянето ни в Сочи

„Аз не мога да провидя. Каквото трябваше като министър го правя и финансово, и административно, и организационно.”

“Скромна съм”

“Аз мисля, че вече имам някакъв портрет във вашите очи. Не мога да бъда обвинявана в едни розови очила или пък в щадящи действия и щадящ изказ. Но обичам конструктивизма с критика, самокритика, плюса и минуса. 88 нации, 26 са медалисти – първо. Второ положение – 18 квоти, казах го и в Сочи – квотите също са успех. Някои от тях са случайност, защото всичко е в съотношение. Но някои не са толкова лесни и достъпни, нали? Не всички. Да вървим по балансирания поглед – и с бялото, и с черното.”

„Не през цялата година България има даденостите за подготовка. В тези осем месеца, откакто съм министър, а те са финалните в четиригодишната подготовка – ние направихме, каквото трябваше.”

“Не съм привърженик на тези действия в аванс или по-скоро ангажирането на действията в плана на хипотезата. Ние сме начело в света по премиране на медалистите и това някак си стои свръх на фона на възможностите ни. Даже се прокрадваше ирония, че държавата нещо не е премерила добре или че това е в плана на хипотезата и е една излишна парадност.”

За победите на Лудогорец

“Мачът ще се играе на националния стадион “Васил Левски” – факт, който не отрича, а потвърждава необходимостта от специализирано министерство, особено когато то, както в този случай, води адекватна политика в най-добрия интерес на родния спорт.”

“Споделям гнева на българския шампион “Лудогорец” и на спортната общественост в България заради риска първият ни футболен тим, класирал се за такава фаза на Шампионската лига от2006 г. насам, да не играе на родна земя и пред родна публика. Проблемът е наследен от предишното ръководство, а не е породен от настоящото, за да бъде то обект на некоректни, нихилистични внушения.”

„Правителството обича футбола. Ние се радвахме с успехите на “Лудогорец”, но страдахме, че”Лудогорец” е сам!”

„Влогът на държавата в успеха на”Лудогорец” са дадените 3 млн. лева за стадиона на клуба.”

За Зимния дворец

“Защо не искате да остойностите тази специфика, защото категорично е с по-друга себестойност. Това е обект от национално значение за зимни спортове, където съоръженията за обезпечаване на спецификата и за осигуряване на безспорната функционалност са в други измерения, други плоскости и други параметри.”

“Петдесетте милиона не са гвоздеят на 4000-те хиляди места като носеща конструкция за остойностяването. Процедурата ще бъде открита по ЗОП. Това е предостатъчната превенция на риска априори, в частност разбира се и на притесненията – мои, ваши, на обществото, защото аз съм обявила, че държавният лев трябва да бъде законосъобразно и целесъобразно инвестиран.”

“Боя се, че е възможно да се надвишат тези 35 милиона. И понеже най-напред реферирах 50 милиона, няма да се побоя да споделя, че е възможно да са 53 или 55 милиона. Така или иначе към 2014 г. кабинетът “Орешарски” задели 35 милиона и ние сега говорим за тях. И заради опасенията на колегите от зимните федерации, че тези пари са неподходящо много и че има боязън да не би да влезем в режим на разхищение, ще кажа само, че Зимният дворец е завършен 83-а година (1983 г.) буквално часове преди откриването на зимната универсиада и минути след закриването й е затворен за ремонт. Мисля, че този факт задължава да подходим отговорно.”

“Дори в това му състояние ми докладват, че понякога на ден минават по 3000 дечица. Т.е. съоръжението не е само за елитен спорт, а е за масов спорт.”

За Арена Армеец

“Що се касае до този акцент, който изваждате пред скоби, че при “Арена Армеец” даже са икономисани средства, ще ви кажа, че “Арена Армеец” няма безспорни функционални паспортни характеристики за спортно съоръжение. Техническите характеристики на това съоръжение са категорично извън орбитата на изискванията на многофункционална спортна зала.”

“Един вреден и кратък детайл -покривната конструкция е непригодна да се домакинства и да се ползва залата за различни спортни състезания на отделни видове спорт. Заради икономията. Извинете – ново доказателство за популизъм, за дезинформация или поне за подмяна на информация на общественото мнение.”

“Не разбирам това съоръжение просто от мегаломания ли е изградено и просто за фасада, за брошка в екстериора на столицата ли е или е правено като грижа за спорта? Ето това е една куха политика, уж политика. Ето това е използване на спорта за параван. За незаконосъобразно и нецелесъобразно инвестиране на държавния лев!”

За допинга

“Участието в тази конференция на нашата страна е полезно и важно, защото ще имам възможността да се запозная с тенденциите в борбата срещу употребата на забранени стимуланти, пречупени през призмата на правото в областта на антидопинга”

В политиката

“Графиката – това е един междинен продукт между математика и IT технологии. Ако това не е доказателство на моята теза.. Не виждам в какво повече трябва да бъда обвинявана и да бъда извеждана в полето на нечия емоция, защото смятам, че и законодателите и управленците в кабинета “Орешарски” нямаме право на емоция, а трябва да бъдем фактологични, точни, изчерпателни и отговорни. А коя емоция как се среща с информацията и с каква резистентност я отклонява, това не е моя отговорност.”

“Смятам, че в тази зала в този момент г-н Андонов беше в някаква разгореност и може би е съществувала нагласа да бъде по-тематично в друга комисия.”

“Имам аргументативна част, в която има конкретика и от полето на математиката, и в полето на управлението, и в полето на езика. И тази презентативна част е неизменната подплата на думите.  Естествено, че се задава дебат в полето на математиката. Естествено, че всеки има право, когато се борави с числа трябва да изчерпи всички правила на математиката. Аз отидох и го използвах. Не мисля, че това е мое професионално своеволие”

В ДикOFF

“Няма такъв антиквариат в зимно спортно съоръжение в Европа в 21-и век. Не е въпрос на дискомфорт на окото, това е пълен риск за живота”

“Ние не предпоставяме 35 милиона задължително усвоени, както разбира се, аз съм абсолютно откровена, не може да се предпостави, че те са  прекомерно достатъчни. Можем да отидем на 49 милиона, а може да стъпим на 51 милиона…Не зная дали чак ще бъдем изправени пред риска да бъдем страшно затруднени при изпълнение на добрата политика като отговорност пред това съоръжение.”

“Блясъкът трябва да е ехо от моето управление.”

“Ама чакайте! Моля Ви се! Става въпрос за 51 спортни площадки на стойност 3 милиона и малко отгоре, тоест средно за около 70 хиляди лева! За 51 площадки в 30 общини, в 60 населени места! За какво говорим!”

“Заради гносеологическата недостатъчност се казва или “м-м-м”, или “език мой, враг мой” и заради тази гносеологическа недостатъчност, че ние винаги сме и че не можем да говорим за себе си безадресно за трето лице, т.е. не може за нещо, което сме правили, да казваме “бил съм” … Ние винаги сме, сме сме. Паметта ни носи и езикът ни разполага като реалности, които да разполагат себе си във времето и пространството.”

На среща със зам-министрите на Азърбейджан и Грузия

“Ние сме в една активна и отговорна работа в тази посока. Тя е толкова сериозна и инвестиционно силно натоварена, че нито през един, нито през два месеца могат да се покажат конкретните форми на този ангажимент.”

В bTV

“Кабинетът не партизира българските граждани. Държавният ресурс е насочен в единствената негова валенция – политика за хората. ГЕРБ водеше политика за партията си, като тя минаваше през хората като трансмисия, но не като бенефициенти на политиката му”

За базите на ЦСКА

“Моля ви много мъжки да слушате и онова, което ви взривява, защото то мен не ме взривява, но мен ме притиска и затова е луфтът в разбирателството ни.”

“Аз се старая всеки ден да бъда много прозрачна и абсолютно доблестна, смятам, че имам шанс, че някаква доволна степен успявам да държа такава линия на прозрачност и доблестност. Нямам различен режим към ЦСКА, “Левски”, различните клубове.”

“И понеже вие сте, как да кажа, всеки път сте на stand by и сте рицари на тема футбол и спорт, хеле пък на терена “Левски” – ЦСКА, дори когато си говорим за портиерката на някой от стадионите”

“Аз трябва да съм тази, дето да върви по бръснача и да пали свещи, защото законът е навсякъде около мен, а над мен е капакът на налягането на феновете.”

“Не знам как е станало преди 30 г., че едни от нас имаме банки, а други нямаме и заплата”

“Искам да ви кажа, че съм в пълно съзнание за високия адреналин на темата футбол, защото той и мене ме обзема от време на време. Адреналинът ме е хващал много яко още отпреди 94-а, от дете, откакто се помня и мене ме хваща адреналинът и ме докосва на тема футбол”

За намаленото финансиране на клубовете

“Аз съм в съзнание, че има клубове, които попадат под чертата, и може би имат основание да плачат, но това съвсем възразявам да бъде отчетено като вина, престъпление и деструктивна политика на спортното министерство в кабинета “Орешарски”. Няма как да бъдем достатъчни в цялата орбита на необходимостта на българския спорт.”

“Когато плачеш за държавния лев, трябва да бъдеш отговорен”.

“Всяко първо ново нещо, основано на обективни параметри, провокира субективни критики”.

“Амортизацията е естествено съпротивление на държавната политика. За общо съжаление има пречки и това не е стилистика, не е реторика, а е моето мнение”

“Концепцията за развитието на масовия спорт по хоризонтала и вертикала е готова на етап стилистика и редактиране, готова като корпоративен текст, но има нужда от още няколко стилистически кройки”

“Поради коя експлозия в аванс понастоящем на тези две седмици или с каква велика цел за експлозия, не зная как тези 150 хиляди лева в рамките на две седмици се явяват необходими”

За едногодишната дейност на ММС

“Имам съзнание, че спортистите са спокойни, федерациите също са спокойни, треньорите – също, общините – също, гражданите – също, учениците – също… Повече от успешно е едногодишното управление в областта на младежта и спорта на кабинета “Орешарски”.

“Въведохме знакови, работещи, полезни политики. Контрастът е категоричен, неоспорим, безспорен… Нашата политика е прогресивна, работеща, европейска. И занапред така ще работим”.

“Аз няма от какво да се напрягам. Има от какво да се гордея…Но няма да спра дотук. 220 дни няма да е моят предел.”

превод и редакция – А.Кендев

Министър Мариана Георгиева
Източник: http://bgvolleyfans.org/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>