Чуждите езици са полезни за мозъка

октомври 28th, 2014 § 0 comments

IG-ezikovi-vazmozhnosti

Колкото и добре да можеш да говориш сега, никога няма да бъдеш толкова възприемчив към езиците, отколкото в момента, в който си се родил. В крайна сметка най-младият в една стая е (почти) най-добрият лингвист.

В света съществуват около 6 800 езика и тъй като ембрионът не може да знае къде ще се роди, с появяването си е готов да говори всеки един от тях. Този талант бързо помръква – още на 9-месечна възраст някои от нашите езикови синапси изчезват. И все пак способността да научим втори или дори трети (четвърти) чужд език в периода на начално и дори гимназиално образование, е удивителен. 

Ученето на чужди езици, оказва се, е много полезно за мозъка. Най-новите проучвания показват, че билингвистичният мозък е много по-пъргав  и бърз, справя се много по-добре с неясноти, разрешава по-добре проблеми и дори е по-устойчив на заболявания като Алцхаймер и сродни нему.

Тези факти са основа на много нови езикови обучителни прграми, внедрени в училища и детски градини в САЩ. При тях учениците изучават предметите на английски и испански или мандарин, или португалски. В този образователен процес децата не си дават сметка, че мозъкът възприема информация на два езика, но усещат лиричното и емпирично богатството, което им предоставят различните езикови рамки и изразни средства.

В България езиковите гимназии предлагат този тип обучение от създаването на първата през 1965 г. във Варна.

Източник: Time

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>