Консекутивен превод

април 9th, 2012 § 0 comments

Този тип превод е известен като превод с изчакване или последователен превод, при който говорещият и превеждащият се редуват. Консекутивният превод не изисква специална техника. Преводачите могат да бъдат един или повече в зависимост от естеството на работа.преводи

Консекутивният превод може да се раздели на такъв с кратки или с дълги паузи. При този с кратки паузи, преводачът разчита на своята памет, всяко изречение или сегмент е достатъчно кратко, така че преводачът да може да го запамети. При преводът с дълги паузи преводачът си води записки, за да може в последствие да предаде в цялост фразата. Дали преводът ще бъде с дълги или с кратки паузи се уговаря предварително с клиента, преди започване на срещата или преговорите, в зависимост от предмета, сложността и целта на превода.

В определени случаи консекутивен превод се извършва и на документи. Преводачът следва да предаде устно съдържанието на писмен документ, без да е бил запознат предварително с него.

Консекутивен превод е подходящ при провеждане на семинари, бизнес срещи и бизнес пътувания, търговски преговори, сключване на нотариални сделки, PR мероприятия и др.

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>